Soalan-soalan yang kerap ditanya
1. Apa yang i-Merchant?

i-Merchant adalah aplikasi penyenaraian perniagaan kejiranan talian disokong oleh i-Neighbour. Semua pemilik perniagaan adalah dialu-alukan untuk menyenaraikan perniagaan mereka di i-Merchant.

2. Bagaimana saya boleh menambah perniagaan saya ke i-Merchant?

Pertama, anda perlu memuat turun aplikasi i-Merchant dari kedai aplikasi. Anda kemudiannya boleh mendaftar untuk akaun saudagar menggunakan aplikasi. Ingat untuk mengisi semua butiran yang berkaitan dengan betul. Dapatkan maklumat lanjut di sini .

3. Siapa yang boleh melihat penyenaraian di i-Merchant?

Semua pengguna internet boleh melihat penyenaraian di i-Merchant asalkan ada sambungan internet. Mereka sama ada boleh melihat penyenaraian melalui aplikasi i-Merchant atau melalui enjin carian.

4. Bagaimana saya boleh membuat perubahan kepada penyenaraian direktori perniagaan saya?

Log masuk ke akaun anda melalui aplikasi i-Merchant. Anda boleh mengemas kini, mengedit bila-bila masa penyenaraian anda yang anda mahu, asalkan ada sambungan internet. Satu-satunya perkara yang anda tidak boleh berubah adalah detail login (username).

5. Bagaimana saya boleh membuat keputusan yang mana kategori untuk meletakkan perniagaan saya dalam?

Kami mencadangkan anda untuk memilih mengikut jenis perniagaan anda. Ia adalah sangat penting untuk memilih kategori yang betul kerana pengguna biasanya akan menapis direktori dengan memilih kategori yang mereka cari. Jika tidak ada kategori yang sesuai dalam senarai kami, anda adalah dialu-alukan untuk menulis kepada kami di info@i-neighbour.com.

6. Berapa kerapkah i-Merchant dikemaskini?

permohonan i-Merchant sentiasa memperbaiki ciri-ciri kami. Kami berhasrat untuk mengemas kini i-Merchant setiap suku tahun. Walau bagaimanapun, anda boleh mengemas kini anda maklumat perniagaan bila-bila masa anda ingin dengan login ke akaun anda dan mengemas kini butiran, produk, dan lain-lain

7. Adakah i-Merchant ada dalam salinan keras atau format elektronik?

i-Merchant hanya terdapat dalam aplikasi mudah alih. Kami tidak mempunyai rancangan untuk mempunyai direktori yang dicetak dalam format hardcopy atau elektronik.

8. Berapa banyak ia akan kos?

Ia adalah benar-benar percuma untuk menyertai dan melihat i-Merchant.

9. Bagaimana sekiranya saya ingin membatalkan? Berapa lama aku komited untuk?

Terdapat sifar komitmen untuk menyertai i-Merchant, anda boleh membatalkan akaun anda bila-bila masa.

10. Bagaimana untuk menukar maklumat peribadi saya?

Anda hanya perlu log masuk ke akaun anda, pergi ke Profil Saya dan menukar butiran. Satu-satunya perkara yang anda tidak boleh berubah adalah nama pengguna login dan e-mel.

Ada soalan lagi? Klik di sini untuk bertanya.